Energiezuinige lampen: Hoeveel bespaar je nou echt?

In de wereld van verlichting is het al een langere tijd duidelijk dat LED-verlichting veel beter is dan traditionele gloeilampen. Maar hoeveel bespaar je nou echt met deze energiezuinige lampen? Wij hebben een aantal duurzame LED-verlichting opties vergeleken met gelijksoortige gloeilampen om te kijken hoeveel geld je per jaar kan besparen. 

 

Hoe wordt dit berekend?

Bij elk totaaloverzicht worden zowel het verschil in energiekosten als de vervangingskosten berekend. Zo krijg je een goed beeld over hoeveel je gaat besparen met energiezuinige lampen. Ook worden de kosten per lamp 25 keer berekend, dit is namelijk het gemiddeld aantal lampen dat een huishouden in Europa ongeveer heeft. 

Het kostenplaatje van energiezuinig verlichten

Bailey LED Party (ST45 E27 2W)

Deze energiezuinige lamp verbruikt slechts 2 watt en vervangt een 21W traditionele lamp, wat zorgt voor aanzienlijk lagere energiekosten. Hij heeft een levensduur van 20.000 uur​.

Jaarlijkse besparing per lamp: €11,77
Jaarlijkse besparing huishouden: €294,25

Energiezuinige led

Ledvance Smart + Classic (E27 5.5W)

Deze slimme energiezuinige LED-lamp verbruikt 5.5 watt en biedt dezelfde lichtopbrengst als een 50W gloeilamp. Hij gaat 15.000 uur mee en is bovendien dimbaar via een app​.

Jaarlijkse besparing per lamp: €26,25
Jaarlijkse besparing huishouden: €656,25

Ledvance Smart + classic

Osram LED Bewegingssensor (E27 8.8W)

Dit energiezuinige model gebruikt 8.8 watt en vervangt een 60W gloeilamp. Het unieke aan deze lamp is de ingebouwde bewegingssensor. Dit zorgt ervoor dat hij alleen aangaat wanneer dat nodig is, wat nog meer energie bespaart​.

Jaarlijkse besparing per lamp: €30,18
Jaarlijkse besparing huishouden: €754,50

Osram LED bewegingsensor

Philips LED  (GX53 5.5W)

Deze energiezuinige LED-lamp verbruikt slechts 5.5 watt en is ontworpen als vervanging voor traditionele spaarlampen. Dit zorgt voor een besparing van ongeveer 50% op energieverbruik.

Jaarlijkse besparing per lamp: €26,25
Jaarlijkse besparing huishouden: €656,25

Philips LED

Voordelen energiezuinige LED verlichting

Zoals je kunt zien kunnen LED-lampen je jaarlijks behoorlijk wat geld schelen, daarom is het altijd slim om deze aan te schaffen zodat je energierekening omlaag gaat en je je geld aan andere dingen kan uitgeven. 

Er zijn naast kostenbesparing ook nog andere voordelen met het aanschaffen van LED-lampen. Zo gaan ze vaak meer dan 20.000 uur mee waardoor je ze minder vaak hoeft te vervangen. Ook zijn ze een stuk milieuvriendelijker dan traditionele lampen, ze bevatten geen schadelijke stoffen zoals kwik waardoor ze volledig recyclebaar zijn. 

De lampen geven direct licht en hebben geen opwarmtijd nodig, waardoor je meteen een verlichte ruimte hebt. Veel LED-lampen zijn dimbaar, waardoor de sfeer in huis met een lamp al kan worden beïnvloed. Ook kunnen sommige modellen van kleur veranderen waardoor de ambiance in een ruimte nog meer kan worden bepaald, wat leuk is bij feestjes of andere gelegenheden.