Alles wat je moet weten over traditionele TL-buizen en hun LED-vervangers

Traditionele TL-buizen blijven een veelgebruikte keuze in omgevingen zoals kantoren, winkels en industriële toepassingen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes, wattages en buistypes. Dit artikel geeft een overzicht van de meest voorkomende TL-buizen en de voordelen van overstappen naar energiezuinige LED-vervangers.

Lichtkleuren bij TL-buizen

Op je oude buis staat het wattage aangegeven, gevolgd door de lichtkleurcode, bijvoorbeeld 58W/840. Deze codes geven aan welke kleur licht de buis afgeeft. Hier zijn de meest voorkomende lichtkleuren:

  • 827: Een lichtkleur van 2700K (Kelvin), ook wel bekend als extra warm wit. Dit geeft een zeer gezellige en warme uitstraling.
  • 830: Een lichtkleur van 3000K, wat warm wit licht is en vaak gebruikt wordt in woonruimtes en kantoren.
  • 840: Een lichtkleur van 4000K, ook wel koel wit genoemd. Dit wordt veel gebruikt in werkruimtes en kantoren waar helderheid belangrijk is.
  • 865: Een lichtkleur van 6500K, ook bekend als daglicht. Dit type licht is ideaal op plaatsen waar kleurherkenning essentieel is, zoals bij autoschadeherstelbedrijven.

Let op: LED TL-buizen zijn momenteel nog niet beschikbaar in de lichtkleur 827. Als je oude TL-buis een kleurcode van 827 heeft, is het aan te raden om over te stappen naar 830. De lichtkleur zal iets minder warm zijn, maar komt het dichtst in de buurt van de oorspronkelijke sfeer.

Veelvoorkomende wattages en lengtematen van T8 TL-buizen

De T8-buizen hebben een diameter van 2,6 cm en maken gebruik van een G13-lampvoet (13 mm tussen de pinnen). Hieronder volgt een overzicht van de meest gangbare wattages en lengtes van T8-buizen:

  • 15 watt TL-buizen: Lengte ongeveer 45 cm (exclusief pinnen). Geschikt voor compacte toepassingen zoals keukens of gangen.
  • 16 watt TL-buizen: Lengte ongeveer 72 cm. Perfect voor toepassingen die een iets hogere lichtopbrengst vereisen.
  • 18 watt TL-buizen: Lengte ongeveer 59 cm (zonder pinnen, vaak aangeduid als 60 cm). Veelgebruikt in kleinere ruimtes.
  • 30 watt TL-buizen: Lengte ongeveer 90 cm. Geschikt voor toepassingen waar een hogere lichtopbrengst nodig is.
  • 36 watt TL-buizen: Lengte ongeveer 120 cm. Een populaire keuze voor kantoren en werkplaatsen.
  • 58 watt TL-buizen: Lengte ongeveer 150 cm. Ideaal voor grotere ruimtes zoals magazijnen en industriële omgevingen.

Werken met of zonder starter

Veel armaturen met T8-buizen hebben ook een starter nodig om de buis te laten werken. Bij LED-buizen wordt vaak een dummy-starter meegeleverd, die je eenvoudig in het armatuur plaatst na het verwijderen van de oude starter. Na het plaatsen van de dummy-starter werkt de LED-buis direct.

Sommige armaturen, bekend als HF (hoogfrequente) armaturen, bevatten geen starter. In dat geval moet je mogelijk de bedrading aanpassen. Dit type LED-buizen werkt namelijk ook op normale netstroom. Let op dat de LED-buis aan één zijde de plus- en minaansluitingen heeft.

T5 TL-buizen en TL-mini buizen

Naast de T8-buizen zijn er ook T5-buizen, die een kleinere diameter hebben van 1,6 cm en een G5-lampvoet (5 mm tussen de pinnen). Deze buizen zijn ideaal voor compactere armaturen en zijn energiezuiniger dan T8-buizen.

De meest voorkomende T5 TL-mini buizen zijn:

  • 6 watt TL-mini: Lengte ongeveer 21 cm, vaak gebruikt in onderkastverlichting en andere compacte toepassingen.
  • 8 watt TL-mini: Lengte ongeveer 29 cm. Geschikt voor noodverlichting of kleine ruimtes.
  • 13 watt TL-mini: Lengte ongeveer 52 cm, met een hogere lichtopbrengst voor grotere toepassingen.

Overstappen naar LED: Wat zijn de voordelen?

LED-verlichting biedt aanzienlijke voordelen ten opzichte van traditionele TL-buizen:

  • Energiezuinig: LED-buizen verbruiken veel minder energie voor dezelfde lichtopbrengst. Zo kan een 8W LED-buis een 16W TL-buis vervangen, wat direct energiebesparing oplevert.
  • Lange levensduur: LED-buizen gaan veel langer mee dan TL-buizen, wat leidt tot lagere onderhouds- en vervangingskosten.
  • Betere lichtkwaliteit: LED-verlichting levert stabiel, helder licht zonder flikkeringen, wat de visuele ervaring verbetert.
  • Milieuvriendelijk: LED-buizen bevatten geen kwik, wat ze veiliger maakt voor het milieu in vergelijking met traditionele TL-buizen.

LED-vervangers voor T8 TL-buizen

Hier is een overzicht van LED-vervangers voor verschillende T8 TL-buizen:

 

LED-buizen zijn beschikbaar in verschillende wattages en lichtopbrengsten. Merken zoals Philips bieden bijvoorbeeld de HO (High Output) en UO (Ultra Output) versies, speciaal voor ruimtes met hoge plafonds of waar veel licht gewenst is.

LED-vervangers voor T5 TL-buizen

 

Let op: Het vervangen van T5 TL-buizen door LED-buizen kan complexer zijn vanwege het voorschakelapparaat in het armatuur. LED-buizen zijn ontworpen om te werken met bepaalde voorschakelapparaten, maar niet alle apparaten zijn compatibel. Controleer altijd de specificaties van je armatuur en LED-buis om zeker te weten dat ze goed samenwerken. Indien je voorschakelapparaat niet op de lijst staat, is de kans groot dat de LED-buis niet zal werken. Helaas kunnen T5 LED-buizen momenteel niet direct op netstroom worden aangesloten.

Conclusie

Overstappen van traditionele TL-buizen naar LED-vervangers biedt veel voordelen, zoals energiebesparing, een langere levensduur, betere lichtkwaliteit en een lagere impact op het milieu. Of je nu T8 of T5 buizen nodig hebt, er zijn altijd geschikte LED-alternatieven beschikbaar.